Do soutěže se v obou oborech letos přihlásilo celkem 295 účastníků ze zhruba čtyř desítek států, loni to bylo celkem 134 účastníků z 28 států.

"V lednu se uskuteční výběrová předkola. V jejich rámci soutěžní porota na základě poslechu zaslaných nahrávek vybere kandidáty, kteří budou v květnu pozváni do Prahy," uvedl Trojan.

Tříkolová soutěž bude zahájena 7. května. V druhém kole bude povinná skladba napsaná na objednávku Pražského jara: pro flétnu Transflautato od Sylvie Bodorové a pro klarinetisty ClarinoPré od Aleše Pavlorka. V obou případech se jedná o skladby s klavírem. Předsedou poroty pro obor flétna je Dán András Adorján, pro klarinet Jiří Hlaváč. Finálová kola, kdy soutěžící vystoupí již za orchestrálního doprovodu, proběhnou 13. a 14. května v Dvořákově síni Rudolfina.

Slavnostní předání cen se uskuteční 15. května na Staroměstské radnici. Laureáti se představují na následujícím ročníku festivalu Pražské jaro. Další úspěšní účastníci soutěže jsou zváni k vystoupením na různé festivaly.

Vítězem letošního ročníku v oboru hoboj se stal šestadvacetiletý Johaness Grosso z Francie. V oboru fagot přiřkla porota vítězství o tři roky mladšímu Janu Hudečkovi z pražské Akademie múzických umění.

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro vstupuje do připravovaného ročníku s obměnami personálního složení Stálé soutěžní komise. Po dvaceti letech ji opustil její předseda Jiří Hlaváč a spolu s ním další dlouholetí členové Zuzana Růžičková, Václav Riedlbauch a Ivan Klánský. Novým předsedou byl jmenován Michal Kaňka, dalšími novými členy jsou Jiří Gemrot, Martin Kasík a Vlastimil Mareš. Členkou komise zůstává Stanislava Střelcová.

Příští 70. ročník festivalu Pražské jaro, jehož je soutěž součástí, zahájí 12. května 2015 provedením Smetanovy Mé vlasti Severoněmecký rozhlasový orchestr Hamburk. Závěr festivalu je 2. a 3. června svěřen Královskému filharmonickému orchestru v Liverpoolu.