Na výstavě podle kurátorky Heleny Kovářové lidé spatří oděvy pro všechny dětské věkové kategorie od počátku 20. století do konce 70. let. "Obdivovat lze krásu různě zdobených křestních souprav a zavinovaček. Návštěvníkovi se představují chovací šatičky, hrací kalhotky a zástěrky, dívčí šaty z různých materiálů a střihů se soudobými botičkami, střevíčky, ponožkami, kloboučky či kabelkami," uvedla kurátorka.

Prostory muzea zaplní také chlapecká saka, kalhoty, šle či střevíce. "Větší prostor je věnován velmi populárním námořnickým oblečkům pro chlapce i dívky. Atmosféru každé místnosti dotváří dobový kočárek pro miminka i panenky. Vystaveny jsou rovněž dobové školní tašky a aktovky," doplnila kurátorka. Součástí výstavy jsou i ukázky z ilustrovaných módních časopisů, fotografie a dětské kresby.

Sbírku vytvořila Miloslava Šormová spolu s manželem Jaroslavem. Prvním impulzem ke sbírání byl objev a záchrana kočárku podobného tomu, který měla v dětství. Postupně vznikala rozsáhlá kolekce kočárků od 80. let 19. století po konec 20. století, která od roku 2004 putuje po celé České republice a má už za sebou přes 40 zastávek. Sbírku poté začala sběratelka rozšiřovat o kolébky či oblečení. "Souběžně se sbíráním dobových kočárků jsem se snažila utvořit sbírku dětského odívání běžného ve 20. století," uvedla Šormová.

Expozice bude otevřena ve velkém výstavním sálu a kruhovém sálu přerovského zámku až do poloviny března příštího roku.

ftv ktp