Čestné členství přijali i herci Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks, řekl dnes novinářům kurátor Petr Ingerle. Na výstavě návštěvníci najdou korespondenci Devětsilu s oběma americkými filmovými hvězdami.

Činnost brněnského Devětsilu ohraničená roky 1923 a 1927 má podle kurátora pozoruhodný evropský přesah. "Odráží časově krátké, ale o to intenzivnější zapojení osobností spojených s Brnem do mezinárodního proudu tehdejšího uměleckého a kulturního života," řekl Ingerle.

Historikové umění se Brněnskému Devětsilu dosud věnovali poměrně málo například kvůli tomu, že se jeho aktivity orientovaly do reálného života, a nikoliv primárně na hmotná umělecká díla. Sdružení pořádalo přednášky o nové kultuře i politice, společenské a zábavní akce, třeba excentrický karneval umělců.

Výstava v Pražákově paláci se snaží prezentovat zejména multimediální přesahy brněnské avantgardy. Jedním z ohnisek zájmu některých členů Devětsilu totiž byla filmová tvorba, což se odráželo například v publicistické a kritické činnosti Artuše Černíka, ale také v psaní scénářů. Těch se nyní chopili současní umělci a po letech je natočili. Expozice potrvá do 26. dubna příštího roku.

Devětsil v Praze vznikl v roce 1920, existoval deset let. Sdružoval výtvarníky, literáty a divadelníky, které spojovaly sympatie k socialismu a zájem o moderní umělecké směry. K vůdčím osobnostem patřili třeba Karel Teige, Vítězslav Nezval a Jaroslav Seifert.