"Film Cesta ven, který se v českých kinech objevil letos v květnu, byl po dlouhých šestnácti letech prvním snímkem, který reprezentoval českou kinematografii v oficiálním programu prestižního MFF v Cannes. Do francouzské distribuce bude uveden 15. dubna 2015," dodala Bílková.

Snímek je příběhem mladé romské matky odmítající se smířit s nepříznivým společenským statusem a snažící se vybojovat lepší život pro sebe i svou dceru. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním i nadějí. Odvaha a rodičovský cit jí pomáhají překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům a patosu, k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem.

Klaudie Dudové si prý režisér Petr Václav všiml na romské zábavě. Herecké ambice původně neměla, pracovala jako pokladní v obchodě se smíšeným zbožím. Nedávno však s tímto režisérem a scenáristou dokončila natáčení dalšího filmu s názvem Nikdy nejsme sami, ve kterém hlavní role ztvárnili Karel Roden, Lenka Vlasáková a Miroslav Hanuš. Film vzniká v produkci společnosti Mimesis Film a v koprodukci s Českou televizí. Premiéra je naplánována na podzim příštího roku.

Film Cesta ven vznikl ve francouzské koprodukci v produkční společnosti moloko film. Jeho vznik podpořil Státní fond kinematografie a Centre National du Cinéma - Aide aux cinémas du Monde.