"Divadlo bylo uvedeno na mnoha kolumbijských festivalech a v dalších zemích Latinské Ameriky. V České republice bude uvedeno vůbec poprvé. Proběhnou zde pouze dvě představení v Olomouci v rámci Přehlídky animovaného filmu," uvedla mluvčí přehlídky Marie Meixnerová. Do Olomouce přiveze divadelník pohádku Pipův výlet, která mapuje dobrodružství malého myšáka Pipa. Představení se uskuteční 5. a 6. prosince. Diváci si budou moci po nich společně s autorem vyzkoušet, jak se jeho loutky ovládají.

Cifuentes je považován za průkopníka stínového divadla. Píše divadelní hry, ve kterých také účinkuje. "Díky spolupráci s umělci, hudebníky, zvukaři, grafiky a malíři kombinuje různé techniky, díky čemuž vznikají naprosto unikátní divadelní díla," doplnila Meixnerová.

Na umělce z Jižní Ameriky se letos zaměřuje celá Přehlídka animovaného filmu, která se bude konat v Olomouci první týden v prosinci. Do města pozvali pořadatelé například filmaře a umělce z Argentiny, kteří v sekci Buenos Aires experiment představí současný trend práce s klasickým filmem v Argentině. Další programový blok se zaměří na současnou kolumbijskou animaci.

Festival animovaného filmu, který se věnuje širokému pojetí fenoménu animace v kontextu kinematografie a vizuálního umění, se v Olomouci koná potřinácté. Čtyřdenní přehlídka je vyústěním celoročního projektu. V Olomouci ji doprovodí filmové projekce, výstavy, tvůrčí dílny či koncerty.