"Nejraději bych to zaspala," komentovala to Štáchová, který prý s Máničkou zažila dobré i zlé časy. "Ovšem těch krásných bylo daleko víc. A ta malá mě nikdy nezklamala. Možná je to i tím, že kdyby zlobila, tak ji šoupnu do pytle a bude po legraci," dodala jubilantka.

"Pekelný" muzikál Jak s Máničkou šili všichni čerti, který měl premiéru letos v březnu, je podle ní humorný a současně velmi aktuální. Jeho tématem je dětská šikana a hlouposti doby, kdy dítě, které nemá vše podle poslední módy, se stává outsiderem. Jako v tomto případě Mánička, která nosí jedny a ty samé kostkované šatičky celý život.

Divadlo uvede další z repríz 26. listopadu pro neslyšící a poprvé pozve i nevidomé diváky. "Představení tlumočíme do znakového jazyka a opatříme titulky, nevidomí se budou moci před začátkem představení s loutkami seznámit," řekla Štáchová ČTK. A protože je divadlo populární v Německu, sehraje o dva dny později představení pro dospělé To nejlepší od Spejbla a Hurvínka v německé verzi.

Helena Štáchová se narodila 18. listopadu 1944 v Praze. Členkou Divadla S+H je od roku 1966, rok poté začala interpretovat loutku Máničky a v roce 1971 přibrala i roli paní Kateřiny. Napsala devět knih a 54 scénářů, sedm her pro dospělé a devět pro děti. Kromě divadla působí Štáchová v rozhlase, dabingu a televizi.

První nahrávka Máničky na značce Supraphon je z 3. července 1957, namluvila ji tehdy Božena Veleková. První nahrávka s Helenou Štáchovou v roli Máničky vznikla 2. února 1969, jde o scénku Hurvínkovi k narozeninám.

Divadlo Spejbla a Hurvínka je první profesionální loutkovou scénou u nás. V roce 1930 je založil v Plzni profesor kreslení Josef Skupa (1892-1957). O čtrnáct let později ho zatkli nacisté a scéna byla až do konce války uzavřena. Na konci roku 1945 divadlo přesídlilo do Prahy. Po smrti Josefa Skupy se stal jeho ředitelem Miloš Kirschner (1927-1996), kterého Skupa jmenoval svým pokračovatelem v interpretaci Spejbla a Hurvínka. Štáchová stojí v jeho čele od roku 1996. Role Spejbla a Hurvínka převzal v roce 1996 Kirschnerův žák Martin Klásek.

V Supraphonu (a jeho předchůdcích Ultraphon a Esta) se prodalo přes pět milionů zvukových nosičů s nahrávkami Divadla Spejbla a Hurvínka. Během let získaly 33 zlatých, 25 platinových a jednu diamantovou desku. V roce 2013 divadlo získalo za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla zvláštní cenu Thálie.