Zahajovacím představením byla inscenace s názvem Poslední trik Georgese Mélièse v provedení královéhradeckého Divadla Drak. Je poctou světu kouzel, filmu a imaginace a premiéru měla před rokem. Její tvůrci se inspirovali pozoruhodným životním příběhem a dílem průkopníka kinematografie.

Představitel titulní role Dušan Hřebíček v říjnu získal výroční cenu Divadelních novin za herecký výkon sezony bez ohledu na žánry. Hru nastudoval režisér Jiří Havelka, který byl oceněn s autorem výpravy Markem Zákosteleckým v nově zavedené kategorii Loutkové a výtvarné divadlo.

Přehlídka vyvrcholí v neděli vpodvečer předáním ceny Erik pro nejlepší inscenaci uvedenou v předchozí sezoně. Plastika mající tvar ptáčka je podobná Eriku Kolárovi, významnému českému divadelníkovi věnujícímu se především loutkové tvorbě. Ocenění uděluje České středisko Mezinárodní unie loutkářů UNIMA na základě hlasování poroty. Loni je získalo brněnské Divadlo Husa na provázku za inscenaci Dášeňka aneb Psí kusy - haf! a předtím Naivní divadlo Liberec za Budulínka.

Pořadateli přehlídky, která se koná už počtyřiadvacáté, jsou České středisko UNIMA a Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář. V jednom prostoru se na ní setkají zástupci statutárních, nezávislých i amatérských loutkových divadel a porovnají své umělecké výsledky.

Podle ředitelky přehlídky Niny Malíkové dramaturgie letos divákům ukáže, že loutkové divadlo může oslovit nejen děti, ale i mladé a dospělé publikum. Inscenaci Příběh koně (Cholstoměr) přivezou zahraniční hosté - posluchači Loutkářské katedry Vysoké školy múzických umění z Bratislavy. Letošní ročník představí i dvě spíše experimentální inscenace reagující na soudobý evropský trend divadelních akcí určených pro děti do tří let. Jde o inscenaci O beránkovi, který spadl z nebe (Naivní divadlo Liberec) a pohádkovou ukolébavku Batosnění (Studio Damúza).

Amatérskou tvorbu představí autorské inscenace bodující na Loutkářské Chrudimi. Například Škoda času (v podání souboru Rámus Plzeň) nebo one man show Morfium Tomáše Hájka (Bažantova loutkářská družina Poniklá).

"Právě amatéři představují v paletě současného českého loutkového divadla progresivní, inspirativní a rozhodně ne zanedbatelnou část," dodala Malíková.

I letos jsou do festivalové nabídky zařazeny workshopy výroby loutek. Pod dohledem výtvarnice Báry Hubené si budou moci zájemci vytvořit plošnou loutku javajku z dřevěné dýhy či vyrobit z běžně dostupného materiálu loutku typu manekýn pod vedením scénografek Studia Damúza.