Film přináší působivý pohled na marný boj jednotlivce proti autoritám za svá práva a vlastnictví. Trvá téměř dvě a půl hodiny a do distribuce přichází s podtitulem Boj za lidská práva se nesmí nikdy vzdát.

Hrdina příběhu Kolja bydlí v malém městě blízko Barentsova moře na severu Ruska. Hned vedle domu, kde žije se svou mladou ženou a synem z prvního manželství, má vlastní autoopravnu. Avšak starosta blízkého města ho chce o dům, pozemek i práci připravit. Kolja se nenechá koupit, je neústupný a odmítá se vzdát. Nejen majetku a vlastní půdy, ale i veškeré té krásy, která ho od dětství obklopuje. Jeho protivník se však stává stále více agresivním.

Leviatan se v Bibli objevuje jako mořská příšera, která vzbuzuje strach. V satanismu tento tvor zastupuje třetí ze čtyř prvků pekla - jednotnost pořádku a chaosu, hmoty a antihmoty, jin a jang. Thomas Hobbes ve své knize nazvané Leviathan přirovnává příšeru ke státnímu uspořádání, ve kterém má absolutistická moc zabezpečit občanům mír a ochranu. Jeho knihou se Zvjagintsev inspiroval.

Realisticky vyprávěný příběh ve spojení s kouzlem severské krajiny a majestátní, podmanivou hudbou činí podle kritiků z filmu intenzivní zážitek. Na filmovém serveru csfd.cz získal od fanoušků vysoké hodnocení 83 procent.