Na domovské scéně pořádajícího divadelního souboru J. K. Tyl České Budějovice v Divadle U Kapličky se představí 165 herců a techniků z 11 měst v Česku. "Převládajícím žánrem bude tradičně komedie včetně hudební, a to v nejrůznější podobách: od situační, přes špionážní, crazy, až po hořkou, drsnou a hororovou," uvedl Krištůfek. Kromě jihočeských souborů, jako je Českokrumlovská scéna nebo třeba Piky Volyně, přijedou také divadelníci z Brna, Libice nad Cidlinou, Jiříkovic a Prahy. Tradičně bude hostovat i jeden z nejprestižnějších souborů z Ořechova u Brna a také profesionální divadlo Drak Theatre z Hradce Králové.

Na organizaci se bude nezištně podílet kolem 30 členů pořádajícího souboru. Náklady přijdou na 160.000 korun. Přispělo město a kraj a naturáliemi další sponzoři. Peníze padnou na dopravu, která za 14 let podražila z 30.000 korun na trojnásobek, na občerstvení a autorské poplatky a propagaci.

Za 15 let na přehlídce diváci viděli 206 představení, z toho 77 pro děti. Přijelo 165 herců a techniků ze 45 měst ČR, Slovenska a Srbska. Průměrná roční návštěvnost byla kolem 1200 lidí. Slavit ve velkém se ale bude až příští rok, a to 120 let nepřetržité činnost divadelního spolku. Ten je tak spojí s oslavami 750. výročí založení města. Na oslavy soubor připraví mimořádná představení, almanach i výstavu.

Přehlídka Budějcká Thálie začíná v sobotu 1. listopadu pohádkou Perníková chaloupka v podání královéhradeckého Draka a večerním představením Souborné dílo Williama Shakespeara v nastudování Divadelního souboru AMADIS Brno. Základní vstupné je 100 Kč. Z programu mohou diváci vybírat na http://www.budejckathalie.estranky.cz/.