Glass loni uvedl v Ostravě svou pětihodinovou slavnou skladbu Music in Twelve Parts z let 1971 až 1974.

Koncertní program Americano v provedení hudebního orchestru Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou nabídne nečekané spojení latinskoamerické, španělské a české barokní hudby, hudby indiánských kultur a soudobé severní Ameriky. Koncert s českou premiérou 3. symfonie Glasse se koná v rámci programové řady Music Visions 8. festivalového cyklu Ensemble Inégal 2014.

Na koncertním programu zazní barokní skladby Čecha Jana Josefa Ignáce Brentnera dochované v jezuitských misiích v Bolívii, skladby španělských skladatelů vydaných tiskem v 16. století v Praze nebo anonymní mariánský hymnus v indiánském jazyce Quechua ze 17. století.

Čtyřvětá Symfonie č. 3 napsána pro 19 smyčců měla premiéru v roce 1995 v provedení Stuttgart Chamber Orchestra. Její tuzemská premiéra bude vrcholem večera, uvedení v Divadle Archa není náhodné. Právě v Arše vystoupili Glasse s básníkem Allenem Ginsbergem v roce 1996.

Philip Glass se proslavil pětihodinovou operou Einstein on the Beach (Einstein na pláži), kterou spolu s režisérem Robertem Wilsonem v polovině sedmdesátých let šokoval divadelní svět. Vedle operní a divadelní hudby se Glass intenzivně věnuje symfonické, komorní a filmové hudbě. V uplynulých 20 letech dvakrát vystupoval v Praze. Podstatnou část v jeho díle zaujímají opery, některé z nich se s úspěchem objevily i v Česku. V roce 1999 uvedla Státní opera v Praze Pád domu Usherů - Glassovo zřejmě vrcholné dílo. Národní divadlo v roce 2003 inscenovalo Krásku a zvíře, diváci mohli vidět i komorní operu V kárném táboře. V roce 2011 měla premiéru v Psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích inscenace Glassovy opery Les enfants terribles (Příšerné děti).

Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou získal evropské renomé díky svým vysoce ceněným koncertům a CD nahrávkám a stal se synonymem pro objevy z odkazu českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Jedná se o všestranné hudební těleso, jehož interpretační záběr se pne od renesanční hudby až po hudbu současnou.