Vystoupení se nenechala ujít řada osobností tuzemské hudby, mimo jiné dorazil například Martin Kratochvíl, vedoucí uznávaného souboru Jazz Q. Jamal svou hudbu, v níž do originálního stylu smíchal prvky od swingu přes bebop až po elektronický či moderní jazz, vystoupil společně s kontrabasistou Jamesem Cammackem, bubeníkem Herlinem Rileym a perkusistou Manolo Badrenou. Vedle hudby došlo i na různé žerty, například když Badrena rozesmál spoluhráče i publikum imitací vyzvánění mobilu.

Jamal, kterého renomovaný kritik Stanley Crouch označil jako "nejdůležitější osobnost poválečného jazzu po Charlie Parkerovi", přistupoval ke svým spoluhráčům jako k orchestru, který diriguje zpoza klavíru. "Každá sestava musí být nějakým způsobem dirigována, ať už se skládá ze dvou nástrojů nebo ze sta," uvedl v jednom z rozhovorů hudebník, který byl uveden do Síně slávy amerického jazzu i Downbeatu.

"Jsem velmi vděčný za svůj dlouhý věk. A stále se těším na další nové podněty. Každý den je pro mne novým objevem, a to je to, co dělá náš život zajímavější," podotkl Jamal, který za téměř 60 let vydal více než šest desítek alb.

Letošní ročník festival Struny podzimu otevřel 6. října v historické budově pražské Státní opery koncert portugalské zpěvačky Marizy považované za královnu stylu fado. Žánrově pestrý festival nabídne ještě například společný koncert pianisty Brada Mehldaua a mandolínisty Chrise Thileho či první dámy flamenka Estrelly Morenteové. Na závěrečné klubové noci festivalu Struny podzimu Spotlight se představí 12. listopadu v klubu Roxy mladé talenty ze zahraničí i domácí scény. Více informací se nachází na www.strunypodzimu.cz.