"Dylan Fowler ve své hře spojuje keltskou hudbu z Walesu a dalšími evropskými i mimoevropskými vlivy. V rámci festivalu ho diváci na různých místech uslyší celkem pětkrát. Na zahajovacím koncertě s ním vystoupí mladá česká kytarová naděje Ladislav Pazdera, vítěz loňského prvního ročníku soutěže SAI - Kytara napříč žánry 2013," uvedl Barek.

Před nedělním zahajovacím koncertem se uskuteční ještě ve dnech 9. až 11. října prolog festivalu, v rámci kterého Fowler, Šaháb Tuluí a Stanislav Barek zahrají Chýni u Prahy a Fowler v Táboře a Jílovém u Prahy.

Program festivalu dále mimo jiné nabídne vystoupení vítězky XVII. ročníku kytarové soutěže Kutná Hora 2013 Hedviky Švendové, uznávanou kytaristku Susan Weinertovou s jejím manželem, kontrabasistou Martinem Weinertem nebo v Česku žijícího amerického kytaristu Tonyho Ackermana. S ním vystoupí Anna a Jan Hronovi.

Jako součást festivalu se uskuteční druhý ročník kytarové soutěže, kterou loni poprvé vyhlásil Svaz autorů a interpretů (SAI). Více informací se nachází na www.kytaranapriczanry.cz.

Loňský ročník festivalu Kytara napříč žánry zahájilo 13. října vystoupení Peppina D’Agostina. Hudebník americko-italského původu se letos představí jako host Tommy Emmanuela. Mezi zajímavé hudebníky vystupující na festivalu patřili Escolaso Guitarra Tango Trio, americký kytarista Laurence Juber, profesor HAMU Milan Zelenka se svým synem, dále kapela Njorek nebo německá formace Malbrook. K novinkám se zařadil večer věnovaný filmové produkci.