Vyobrazení slonů, žiraf, velbloudů, psů, veverek a dalších skutečných tvorů jsou střídána vyobrazeními jednorožců, pegasů a satyrů. "Původ svazku, který nemá titulní list, jsme určili na základě souboru původních mědirytinových desek, který se dochoval v italském Národním grafickém institutu v Římě," uvedla Běhalová. Kniha před 400 lety pravděpodobně sloužila převážně k didaktickým účelům pro výuku výtvarné výchovy a zoologie.

Svazek v bílých pergamenových deskách byl kompletně restaurován v roce 2009 na Vyšší odborné škole grafické v Praze. Přitažlivost a poutavost jednotlivých mědirytin inspirovala pedagogy školy k tomu, aby zařadili do výuky zhotovení kopií vybraných zvířat. Na výstavě si tak návštěvníci mohou prohlédnout kromě samotného originálu nejen reprodukce původních rytin, ale také jejich nově zhotovené kopie. Nahlédnout mohou do procesu restaurování a prostřednictvím nové výstavní techniky prolistovat zbrusu novou digitální kopii.

Výstava Fauna bájná i skutečná v mědirytinách Antonia Tempesty potrvá v jezuitském semináři na Balbínově náměstí v Jindřichově Hradci do 2. listopadu.