Premiéra inscenace se uskuteční v den 70. výročí tragické smrti autora - Ullmann zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi. S nápadem nastudovat operu Pád Antikrista přišli organizátoři festivalu Dnů židovské kultury. "Poslechl jsem si jedinou existující nahrávku této opery a ta mě ihned zaujala, takže jsem s projektem souhlasil," uvedl autor hudebního nastudování a dirigent Miloslav Oswald. "Dílo se mě dotklo ihned, i osud Viktora Ullmanna. Dostavilo se tedy vzrušení a hned nato otázky a otázky," doplnil režisér Pitínský.

Diváci se podle zástupců divadla mohou těšit na mimořádný počin. "Pěvecké party jsou exponované do maximální míry, k tomu si ještě přidejte zpívání v němčině. Každá postava v této opeře má svou sekci nástrojů, které ji mají charakterizovat. Sbor plní zvukomalebnou roli, není přítomný na jevišti, ale v pozadí dotváří pocit lidské masy," popsal Oswald.

Na pohybové stránce se podílí Nataša Kraus, která využívá prvky eurytmie, druh starého pohybového umění. Scéna a kostýmy pocházejí z dílny manželského páru Tomáše a Zuzany Rusínových. Mobilní scéna nabídne proměny několika prostředí včetně vězení, chrámu či letiště. Významnou roli bude hrát podle mluvčího divadla také světelný design a filmové projekce.

Dramatickou skicu apokalypsy 20. století Pád Antikritista napsal švýcarský spisovatel Albert Steffen v roce 1928. Vizionářské a prorocké dílo se stalo roku 1935 libretem stejnojmenné opery hudebního skladatele, pianisty a dirigenta Ullmanna, jehož tvorba je považována za vrchol pražské židovsko-německé tvorby v první polovině 20. století.

V roli Regenta se představí Václav Málek v alternaci s Jakubem Rouskem. Roli Umělce ztvární Milan Vlček v alternaci s hostujícím Dušanem Růžičkou. Na jevišti se představí také Martin Štolba, Petr Martínek či letošní držitel Ceny Thálie Jiří Přibyl.