"Loni k nám zavítalo 330.000 osob, což byla naše historicky nejvyšší návštěvnost. V tomto roce jsme ji již v uplynulých dnech překonali," uvedla Holásková. V zámku letos sezona neskončí o posledním říjnovém víkendu, jak tomu bylo dříve. Do Vánoc bude otevřený o víkendech. Přes pracovní dny pak na vyžádání.

Podle kastelánky je vzrůstající zájem výsledkem toho, že obyvatelé ČR tráví častěji dovolenou v tuzemsku. Přibylo ale i zahraničních turistů, kteří tvoří 40 procent všech návštěvníků. Nejvíce přijíždějí ze Slovenska, Rakouska, Polska, Maďarska a Ruska.

Holásková zdůraznila, že zámek je nyní mnohem větším lákadlem než v minulosti kvůli svému vzhledu. Má opravenou fasádu i bývalé jízdárny, v nichž vznikne centrum představující Lednicko-valtický areál. V zámku jsou tři prohlídkové okruhy. Ten poslední vznikl letos a je technický. Představuje totiž historické zázemí objektu - mimo jiné i elektrorozvodnu vybudovanou v roce 1902.

Vstup do parku zámku je bezplatný. Krášlí jej historické stavby jako romantická zřícenina Janohrad nebo vyhlídková věž Minaret. Projet se v něm lze po Zámecké Dyji lodí. Památkáři odhadují, že park ročně navštíví asi 1,5 milionu lidí.

Zámek je i s parkem a nedalekým zámkem ve Valticích zapsán jako Lednicko-valtický areál od roku 1997 mezi světové památky UNESCO. Mírně vzrůstající trend návštěvnosti zaznamenali letos také kasteláni ostatních hradů a zámků na jižní Moravě.