"Stav této výzdoby, která přitahuje zraky všech návštěvníků, je považován za havarijní, nejvíce na zámecké věži a severní straně zámku," uvedla mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) v Sychrově Lucie Bidlasová.

Na opravy poskytlo ministerstva kultury z programu Správa majetku ve vlastnictví státu téměř tři miliony korun. Další peníze pocházejí z části výnosu vstupného festivalu Smetanova Litomyšl, letos návštěvníci přehlídky takto přispěli na restaurování litomyšlských sgrafit více než 300.000 korunami. Vybraná sgrafita nechal NPÚ V předchozích letech za půl milionu korun alespoň zafixovat.

Sgrafitová výzdoba je unikátní svým rozsahem a mírou zachování. Na druhém zámeckém nádvoří se nachází velké figurální sgrafito, z něhož většina je z doby renesanční. V jednotlivých pásech se nacházejí motivy ze starozákonního příběhu o Samsonovi a Dalile, výjevy z bitev proti Turkům, motivy z antických příběhů nebo portréty renesančních rytířů. Motivy vybíral sám stavitel Vratislav z Pernštejna a čerpal z rytin holandských, italských nebo německých mistrů. Vnější plocha zámeckých stěn je pokryta obdélníkovými sgrafity s nejrůznějšími motivy staveb, zvířat, rozvilin, andělů, takzvanými psaníčky. Tisíce jich pokrývají nejen stěny zámku, ale také pivovaru nebo třetího hospodářského nádvoří.

Asi třetina je původních renesančních nebo z doby baroka, zbytek pochází z doby obnovy sgrafitové výzdoby v 70. a 80. letech 20. století a jsou autorským dílem týmu pod vedením Olbrama Zoubka. Václav Boštík, Zdeněk Palcr, Stanislav Podhrázský a Olbram Zoubek na lešení u fasád zámku v letech 1974 až 1987 trávili každou stavební sezonu, někteří pokračovali v dalších pracích až do roku 1993.