"Slavnostní opera Johanna Adolfa Hasseho L'Ipermestra měla premiéru ve Vídni v lednu 1744 u příležitosti svatby arcivévodkyně Marie Anny, mladší sestry české a uherské královny Marie Terezie. Autorem libreta je císařský dvorní básník Karla VI. a Marie Terezie Pietro Metastasio. Na festivalu dnes zazněla v podání sólistů a barokního orchestru Hof-Musici pod vedením Ondřeje Macka v nastudování Zuzany Vrbové," řekla ČTK mluvčí festivalu Simona Andělová.

Protože do barokního divadla se vejde pár desítek diváků, mohli se dnes další zaposlouchat do barokní hudby pro housle a cembalo ve Vlašském dvoře.

V sobotu čeká návštěvníky festivalu vedle opery koncert italských madrigalů a canzonett na rožmberském dvoře kolem roku 1600 v podání vokálně-instrumentálního souboru Dyškanti a také představení latinské hry jezuity Arnolda Engela z roku 1656 v nastudování divadelního souboru Lauriger v Jezuitském sále v bývalé jezuitské koleji. Barokní ohňostroj a slavnostní barokní iluminace rozzáří zámeckou zahradu v sobotu v 21:00. V neděli odpoledne bude znít letohrádkem bellaria v zámecké zahradě hudba ze dvora pruského krále Friedricha II.

Festival barokních umění Český Krumlov je příležitostí poznat zapomenuté umění barokních muzikantů, tanečníků a zpěváků. Poprvé se konal v roce 2008 s cílem oživit barokní operu v mezích současných možností autentické interpretace.

Českokrumlovské zámecké divadlo je jedním z nejstarších barokních divadel zámeckého typu dochovaných ve střední Evropě a reprezentuje nejkomplexněji dochovanou barokní divadelní scénu svého druhu na světě. Je tam dochována původní divadelní budova, jejíž část pochází z roku 1682, z roku 1766 pak vybavení hlediště, orchestřiště, jeviště, jevištní technika a rozsáhlý divadelní inventář.