"Je úžasné mít výstavu takového velikána, jako byl Myslbek. Zatím jsme pořádali pouze sezonní výstavy ve zvonici," řekla Marta Řezáčová z galerie.

Sochy představují průřez Myslbekovou tvorbou, od rané Oddanosti po návrhy pomníku Karla Hynka Máchy nebo pomníku Bedřicha Smetany. Výstavě vévodí jezdecká socha svatého Václava se světci.

"Myslbek byl zakladatel moderního sochařství, je to nejvýznamnější český sochař 19. století. Do Mýta jsme přivezli i sochu svatého Ivana, která pak byla na přání církevních kruhů nahrazena svatou Anežkou," uvedla kurátorka Národní galerie Irena Nývltová.

První návrhy pomníku, který stojí na pražském Václavském náměstí, vznikly v roce 1888. Předlohou koně je hřebec Ardo, který byl vybrán jako model až o rok později. Na tomto díle pracoval Myslbek přes 30 let.

Galerie získala prostory v novém muzeu karosářství na centrálním náměstí. Myslbekovy sochy bude vystavovat do ledna příštího roku. "V Česku není mnoho dalších galerií, které by mohly nabídnout prostory pro tak monumentální dílo. Zároveň je důležité i kvalitní nasvícení. Josef Václav Myslbek je nazýván mistrem roucha, krása jeho soch vynikne právě při správném nasvícení," komentovala vysokomýtskou expozici Milada Myslbeková, sochařova vnučka.

Po zrušení stálé expozice ve zbraslavském zámku je sochařovo dílo zastoupeno pouze ve Veletržním paláci v části věnované druhé polovině 19. století. Velká výstava Myslbekových prací se plánuje v Salmovském paláci v Praze v roce 2017, řekla Nývltová.