Scénář filmu vycházel ze stejnojmenné divadelní hry Jiřího Vernera, chirurga vinohradské nemocnice. Tvůrci inscenace však upozorňují, že jejich cílem nebylo adaptovat komedii filmového režiséra Karla Lamače. "Věříme, že se diváci rádi nechají překvapit, co jsme s tím materiálem provedli my. Naše adaptace vychází především z předlohy k filmu, ale jedná se o dost výraznou úpravu," uvedla dramaturgyně Markéta Machačíková. Podle ní jsou některé situace ještě více vyostřené směrem ke grotesce, některé postavy a dějové linky byly naopak vypuštěny.

Z původní hry i filmu zůstalo zachováno zasazení děje do 30. let minulého století a rozdělení na pomyslné dvě části, kdy první se odehrává v pojišťovně a druhá v lázních. "Téma byrokracie je problém, který řešili před 80 lety a řešíme ho i v současnosti. To, že se bude děj odehrávat v Olomouci a v lázních Slatinice, postupně vykrystalizovalo během přípravy textu a zkoušení," uvedl režisér Nikolaj Penev, který chce v Olomouci navázat na loňský mimořádný divácký úspěch inscenace Sluha dvou pánů.

V roli Kryštofa Rozrucha se představí Vojtěch Lipina. Do role ředitele pojišťovny Richarda Pěny obsadil režisér hvězdu inscenace Sluha dvou pánů Romana Vencla. Další role ztvární Vendula Fialová, Vladimíra Včelná, Naděžda Chroboková-Tomicová, Lenka Kočišová či Petr Kubes. V roli úředníka Patočky se představí nová posila činoherního souboru Jan Ťoupalík.

Scéna a retro kostýmy včetně stylových dámských a pánských plavek pocházejí z dílny Aleše Valáška. Na jevišti se diváci opět dočkají také živé kapely pod vedením Filipa Tailora. Zazní největší hity z 30. let, které budou pro inscenaci upraveny.

ftv ktp