Do srpna bylo muzeum jen v několika místnostech v prvním patře výpravní budovy. Teď se po dohodě s Českými drahami rozšířilo do dalších místnosti v přízemí, v nichž v minulosti bývala například restaurace, a zabralo i chodbu, kterou ještě před měsícem procházeli cestující.

"V této části máme velkoobjemové a těžké předměty, konkrétně zařízení, které běžně lidé neviděli. Jsou to elektromechanické řídicí přístroje výpravčího ze stanic Frýdlant nad Ostravicí a Bystřice nad Olší," řekl ředitel. Ještě před několika lety byly přístroje z 50. let minulého století zapojené v běžném provozu. Z Frýdlantu je muzeum získalo v loňském roce při rekonstrukci stanice.

Lákadlem hlavně pro děti je modelová železnice dělaná na míru do prostor po restauraci. Má tři samostatné okruhy, kdy na každém okruhu se prohání jedna souprava. Další vlaky stojí na kolejích pro dokreslení atmosféry. "Naším záměrem bylo, aby tam byly každopádně nějaká výtopna, depo, aby tam byl nějaký most, aby tam byly tunely, no a samozřejmě nějaká ta krajina, v pozadí aby tam byla vidět nějaká šachta," popsal model Hermann.

Do 11. dubna si mohou návštěvníci prohlédnout expozici věnovánou výročí tří tratí v regionu: 145 letům Košicko-bohumínské dráhy, 100 letům trati mezi Prostřední Suchou a Těšínem a 50 letům takzvané Polanecké spojky. To je trať spojující Ostravu-Svinov a Ostravu-Kunčice.

"Košicko-bohumínská dráha byla svého času největší soukromá dráha v Rakousko-Uhersku. Dráha s tímto názvem už ale neexistuje, protože byla přeložena na nový úsek. Původně vedla v úseku Doubrava, Karviná, Orlová a Bohumín," řekl ředitel muzea.

Expozice doplňuje množství velkoformátových tabulí. Lidé se z nich dozvědí, jak se například vyvíjela železničářská uniforma nebo hodnosti. Náklady na rozšíření muzea a výrobu modelové železnice přesáhly 300.000 korun, muzeu přispěl Moravskoslezský kraj a město Ostrava.

Muzeum je otevřené v úterý a čtvrtek od 12:00 do 16:00, ve středu od 09:00 do 16:00 a v sobotu od 09:00 do 13:00. Další informace najdou zájemci na internetových stránkách www.zmms.cz.

Vlastimil Vyplel kš