"Berlín, Benátky a Cannes jsou největší a nejvlivnější světové filmové festivaly. Jejich program značí kvalitu a určuje trend světové kinematografie," uvedl Ivan Hronec, prezident mediální společnosti Film Europe, která přehlídku pořádá.

Ve vybraných kinech bude při přehlídce letos v kinopremiéře uvedeno téměř 20 titulů, takřka šedesát snímků ve videotéce a dalších padesát na televizním kanálu Film Europe Channel. Ti, kteří se v rámci projektu Be2Can rozhodnou zavítat do kina, si budou moci vybrat z pražských kin Lucerna, Atlas a Evald a z kinosálů v Brně, Zlíně, Českých Budějovicích a Bratislavě.

Mezi dvacítkou snímků, které zde budou ve většině případů uvedeny v premiéře, se objeví například Zimní spánek (Zlatá palma, Cannes 2014), Leviatan (Nejlepší scénář, Cannes 2014), Sils Maria (nominace na Zlatou palmu, Cannes 2014), In Order of Disappearance (nominace na Zlatého medvěda, Berlinale 2014) a Sbohem jazyku (Cena poroty, Cannes 2014). Premiérové filmy budou následně uvedeny do běžné distribuce.

Další platformou, kterou budou moci diváci využít, je Video-On-Demand služba O2 videotéka. Tam půjde o snímky jako Život Adele (Zlatá palma, Cannes 2013), Pozice dítěte (Zlatý medvěd, Berlinale 2013), Velká nádhera (nominace na Zlatou palmu, Cannes 2013), ale také premiérové uvedení Fausta (Zlatý lev, Benátky 2011) či žánrové překvapení Iron Sky (Panorama, Berlinale 2012). Na televizním kanálu Film Europe Channel poběží starší festivalové snímky.

Zvláštností přehlídky bude promítání československého snímku Až přijde kocour, který v roce 1963 natočil Vojtěch Jasný s Janem Werichem a Emílií Vášáryovou v hlavních rolích. Jde o zatím poslední český či slovenský film, který byl uvedený v hlavní soutěži festivalu v Cannes a zároveň získal ocenění - v tomto případě Zvláštní cenu poroty.

bor ktp