"Sezonu 2014/2015 zahájíme 16. září site-specific inscenací z cyklu Parkur. Po projektech Sídliště Solidarita o unikátním strašnickém sídlišti a Spodní proudy o básnířce Jiřině Haukové tentokrát jde o detektivní putování v oblasti ulice Novostrašnická," řekla Havlíková ČTK. Dobrodružný eastern s názvem Strašnice, mordů plný ulice je inspirován historkami "hříšných lidí" první republiky, atmosférou staré pražské periferie i současných Strašnic.

Inspiraci povídek Jiřího Marka přetvořil do scénáře pro Divadlo X10 Egon L. Tobiáš. Začátek inscenace se odehraje ve Strašnickém divadle, poté se herci s diváky vydají na putování po okolí. Režie se ujal Jan Frič.

Na přelomu listopadu a prosince repertoár rozšíří dramatizace románu Doroty Masłowské Červená a bílá. Předloha je sondou do nitra mladého člověka, který ve světě bez hodnot jen těžko hledá hodnotu sebe sama. Pozoruhodný je podle Havlíkové především jazyk, který autorka používá. Otevřená, drsná zpověď v rapovém rytmu vytváří vlastní lingvistickou křeč a používá slova bez znalosti jejich významu. Režisérka Ewa Zembok se rozhodla pro formu hip hopové opery.

Další repertoárové tituly vzejdou z práce na projektech Platforma Xkrát mladých názorů a Parkur. První je cyklem scénických čtení, propojených s instalacemi, koncerty i diskusemi. V první polovině sezony má cyklus podtitul Zánik ekonomiky a bude věnován finanční krizi. Nejprve se na jevišti objeví text Anderse Lustgartena s názvem Jestli nás nenecháte snít, my vás nenecháme spát, jehož režie se ujme umělecký šéf Divadla Feste Jiří Honzírek.

Dalším titulem bude hra držitele Pulitzerovy ceny Bruce Norrise Cesta přízemnosti, která je satirou na ekonomii volného trhu a bezohledný kapitalismus. Nastuduje ji režisér David Czesany. Následující projekt bude inspirován tvorbou spisovatele a libretisty Adolfa Weniga, který žil v Korunní ulici. Inscenátoři si vyberou několik příběhů z jeho dětské knihy Kocourkov: Z historie staroslavného města.

Divadlo X10 i v sezoně 2014/2015 nabídne nedělní pohádky a představení pro školy v produkci Ivany Hessové. Zúčastní se akce Zažít město jinak a Noci divadel.