První koncert v chrámu svatého Mořice je věnován českým autorům. Varhaníka a pedagoga Pavla Černého doprovodí členové Moravské filharmonie pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka. Druhý koncert příští pondělí bude v režii Philippa Lefebvra, který patří mezi světovou špičku. "V roce 1985 byl jmenován titulárním varhaníkem katedrály Notre Dame v Paříži, kde působí dodnes. Jako interpret a improvizátor je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů francouzské varhanní školy," uvedla Kvapilová.

Festivalu se letos zúčastní také Ben van Oosten z Nizozemska, který je proslulý zejména špičkovými nahrávkami francouzské romantické hudby, či Martin Sander patřící mezi současné nejvýraznější německé varhaníky. Přehlídku 18. září zakončí sourozenci Petr a Alena Čechovi.

Mezinárodní varhanní festival Olomouc se koná každoročně od roku 1969. Přední světoví interpreti budou na festivalu hrát na Englerovy varhany, které jsou podle zástupců filharmonie největším hudebním nástrojem v Česku a jedním z největších v Evropě. Tuto kulturní památku budou moci návštěvníci nejen slyšet při koncertech, ale blíže se s ní seznámit i při exkurzích.