Kino Central, které je součástí areálu Muzea moderního umění v Denisově ulici, se otevře ve čtvrtek. Bude hostit sled prezentací architektů či sochařů pod názvem PechaKucha Night. Kinosál je od roku 2005 využíván především jako sklad kulis Divadla hudby. "Sál, který obyvatelé Olomouce mohli pravidelně navštěvovat od 20. let minulého století, byl nedílnou součástí kulturního života města a zajisté patří mezi architektonické skvosty Olomouce," uvedl mluvčí muzea.

Kino si budou moci lidé prohlédnout i v sobotu během komentované prohlídky. Ve stejný den se otevřou i běžně nepřístupné prostory v Arcidiecézním muzeu. Zájemci se mohou projít po Slavnostním schodišti nebo po točitém schodišti vedoucím do Menšího sklepení, prohlédnout si budou moci i běžně uzavřený hospodářský dvůr, Krvavou pavlač či severní a jižní terasu.

Památky budou ke Dnům evropského dědictví zpřístupněny i na jiných místech Olomouckého kraje. Například v Lipníku nad Bečvou se lidé budou moci podívat do historických sklepů pod budovou kulturního domu Echo. Moravské divadlo v Olomouci zase při této příležitosti v pátek představí pod širým nebem na Horním náměstí svůj muzikál Noc na Karlštejně. Open-air představení pojme na 1000 diváků.

Celostátní Dny evropského dědictví se v Česku každoročně konají už od roku 1991. Letos je jejich Národní zahájení naplánováno na pátek v Opavě. Při této příležitosti bude představen v tamním kostele svatého Václava obří obraz svatého Václava ze sbírek olomouckého arcibiskupství.