"V historii našeho města je otevření tohoto moderního prostoru pro divadelní umění důležitým okamžikem především vzhledem k více než stopadesátileté divadelní tradici," uvedl primátor Martin Baxa.

Objekt, který tvoří provozní a divadelní budova, nahrazuje po 46 letech nevyhovující prostory Komorního divadla. Plzeňští divadelníci se do Nového divadla přestěhovali na začátku své jubilejní 150. sezony, v níž divákům slibují rekordních 26 premiér. V Novém divadle se odehrají na dvou scénách, v hlavním sále s kapacitou 461 diváků a na studiové scéně s hledištěm pro 150 lidí. Oba dva prostory v sobě skrývají špičkovou divadelní a scénickou techniku, která plní přísné bezpečnostní parametry.

Dominantním architektonickým prvkem objektu je vstupní fasáda evokující divadelní oponu, jež se v mírném úhlu naklání nad příchozí a vyzývá je ke vstupu. "Oponu" o rozměrech 21,8 krát 13,8 krát 0,60 metrů tvoří 40 nepravidelných bublin, z nichž třemi se do budovy vchází. Na stavbě se denně pohybovalo zhruba 250 pracovníků zhotovitelské firmy Hochtief a jejích subdodavatelů.

Nové je také okolí divadla, uprostřed divadelního bloku vznikla pěší zóna spojující Palackého náměstí a Pobřežní ulici. Pozornost poutá tři metry vysoká a téměř 4,5 metru dlouhá betonová plastika oblázku neboli vajíčka, která váží 16 tun. Prostor před vstupy do obou objektů tvoří náměstí s kavárnou a knihkupectvím. Součástí stavby je restaurace s barem a také zázemí pro baletní školu. Návštěvníci divadla budou moci využít podzemní parkoviště pro 200 aut.

Nové divadlo za zhruba 880 milionů korun je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015.