Podle mluvčí festivalu Lucie Lamačové se na festivalu, který začíná 2. září, letos představí 13 souborů. "Asi nejexotičtější budou Turci ze Severního Kypru a potom sbor z Izraele, který zpívá hebrejské písně. Měly přijet původně soubory z Konga a Indie. Ale z Konga nedostanou víza, zřejmě i kvůli ebole, a Indie kvůli penězům," doplnila Lamačová. Ze zahraničí přijedou také soubory ze Slovinska a Slovenska, a to jak slovenský, tak i maďarský.

Festival začne už v úterý 2. září koncertem zahraničních souborů ve Františkových Lázních. Další koncerty mimo Karlovy Vary se odehrají v Ostrově, Jáchymově a Mariánských Lázních. Součástí festivalu bude také od středy jarmark lidových řemesel před hotelem Thermal a poštou.

Hlavní část festivalu se ale v Karlových Varech odehraje od pátku do neděle, kdy se ve městě bude konat hned několik vystoupení. V neděli pak festival skončí slavnostním koncertem v loketském amfiteátru.

Náklady na festival jsou letos kolem 750.000 korun, řekl dnes Hanka. Z velké části se na financování podílí město Karlovy Vary, které přispívá 310.000 korunami. Svůj příspěvek letos navýší i Karlovarský kraj na 120.000 korun.