HaDivadlo vstoupí do své jubilejní sezony 9. září, a to odloženou premiérou inscenace na motivy nedokončeného Kafkova románu Zámek. Oslavu výročí pak divadelníci připravují na 20. září. Jednodenního festivalu nazvaného LET40 se zúčastní řada osobností, které souborem prošly, třeba Arnošt Goldflam, zpěvačka Monika Načeva nebo aktéři kabaretu Komediograf.

Husa na provázku jako svou první novinku uvede hru Ondřeje Novotného Divnej brouk aneb Kdo zabil Johna Lennona. Inscenace se vrací k vraždě spáchané v roce 1980 vyšinutým fanouškem Markem Chapmanem. Premiéru má 7. září ve hvězdárně na Kraví Hoře. Lennona si zahraje Milan Holenda.

Městské divadlo chystá novou úpravu Gogolových Mrtvých duší. Autory dramatizace jsou Štěpán Otčenášek a režisérka Hana Burešová. Zchudlého šlechtice Čičikova, který si usmyslel zbohatnout nákupem zemřelých nevolníků, si zahraje Michal Isteník, držitel Ceny Alfréda Radoka za rok 2011 v kategorii talent roku. Premiéra je 20. září.

Národní divadlo Brno představí své novinky až v říjnu. Činohra uvede dramatizaci románu Ladislava Mňačka Jak chutná moc, balet nasadí o osm dní později na repertoár pohádku Louskáček od Petra Iljiče Čajkovského. Ještě předtím však divadlo čeká jedno velké loučení. Taneční kariéru po 25 letech uzavře primabalerína Jana Přibylová. Slavnostní představení, takzvaná révérence, tedy uctivá poklona, se uskuteční 14. září v Janáčkově divadle.

Přibylová, držitelka Thálie, však z divadla neodchází. Své zkušenosti bude jako baletní mistr předávat mladším tanečnicím a tanečníkům.

Jan Tomandl ktp