První část přehlídky potrvá do 29. srpna v Melbourne, od 2. do 7. září na ni naváže druhá část v Sydney. "Divákům nabídnou více než 40 celovečerních hraných, dokumentárních a krátkých filmů z české a slovenské produkce. Zahajovacím i závěrečným snímkem je režijní debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři. V Sydney přehlídku otevře slovensko-český koprodukční film Konfident Juraje Nvoty," řekla Štrbová.

Dalšími tituly přehlídky jsou například slovensko-český hraný snímek Kandidát režiséra Jonáše Karáska ze zákulisí politické kampaně dokumentující, jak mohou média manipulací s událostmi ovlivňovat jejich vývoj. Festival publiku představí i cenami ověnčený Hořící keř Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi a událostech, které následovaly po jeho sebeupálení.

"V programu festivalu je i soutěžní snímek z karlovarského festivalu Rozkoš Jitky Rudolfové o různých formách lidské posedlosti a psychologické drama Líbánky Jana Hřebejka, zabývající se možností odpuštění provinění z minulosti, či Kmotr Petra Nikolaeva. Novou českou hranou tvorbu zastupuje i film Jako nikdy Zdeňka Tyce," dodala Štrbová.

Dokumentární tvorbu zabývající se dobou normalizace zastupuje film Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová, který zkoumá šokující zákulisí nejrozporuplnějšího soudního případu v dějinách československé justice - znásilnění a vraždy studentky medicíny Ludmily Cervanové. Autor filmu se projekce v Sydney zúčastní a bude odpovídat na dotazy diváků. Uveden bude také slovensko-český dokument Sametoví teroristé Petera Kerekese, Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka. Součástí programu jsou i vybrané krátké filmy z obou zemí.

Podle Štrbové se v Austrálii uskuteční i projekce digitálně restaurovaných pokladů české a slovenské kinematografie z 60. let 20. století v čele s Ostře sledovanými vlaky Jiřího Menzela.

"Speciální sekci, kterou spolupořádá Melbourne Cinémathèque a Národní filmový archiv, tvoří retrospektiva filmů Jana Švankmajera. Program mapuje jeho krátkometrážní animovanou tvorbou a představuje také hrané a kombinované celovečerními filmy: Něco z Alenky, Spiklenci slasti, Lekce Faust a Otesánek. Přehlídku doplní výstava Švankmajerových výtvarných děl nazvaná Dialog mezi filmem a výtvarným uměním," dodala Štrbová. Výročí sametové revoluce připomene výstava nazvaná Praha objektivem tajné policie. Pro filmové odborníky uspořádá festival 5. září v Sydney koprodukční panel o možnostech filmové spolupráce mezi Austrálií a Českem a Slovenskem.