"Devětašedesátiletý Peter Angermann je současný německý umělec, který má obzvlášť dobrý vztah k ČR. Je to dáno nejen tím, že žije nedaleko bavorsko-české hranice, ale také tím, že v roce 1979 založil spolu s dvěma českými malíři-emigranty skupinu NORMAL," uvedl kurátor Martin Dostál.

Skupina podle něj prosazovala malířství plné nápadů a žádala, aby obraz v sobě obsahoval nápad, motiv. A taková jsou i Angermannova díla, v nichž se objevuje tradice německého expresivního projevu. Jeho tvorba je plná nápadů a s řadou metaforických významů. V nejnovějších dílech se autor víc zaměřil na plenérové malířství, tedy na krajiny nebo běžné venkovské scenérie. Expozice se jmenuje Zpátky k umění.

Druhá výstava nazvaná Na plech představuje práce devětatřicetiletého Tolara, který při své tvorbě nyní používá jako materiál zejména plech. Ze starých vozidel odřezává střechy, které využívá jako mísy, v kterých nechává vyschnout tekutinu, a často se nechává vést náhodou. "Například do odřezané střechy z žigulíku jsem nalil kávu, konkrétně 80 litrů, postupně jsem ji trubičkou vypouštěl, dokud nevyschla," uvedl Tolar. Tekutina tak sama vytvořila na velké plechové desce malbu.

"Rozlévá toluenové barvy, které vyprchají a zanechají svou strukturu. Střecha vozu se mu stává pohárem, v níž tekutina zvěčňuje tvar," uvedl kurátor Jindřich Lukavský. "Tuším, jak to bude vypadat, konečný stav je pro mě ale vždy překvapením," řekl novinářům Tolar.

Obě výstavy potrvají do 1. října.

brb ktp