"Rozkrývání politických a finančních kauz, vydařené filmové adaptace známých literárních děl, originální a obohacující pohledy na zdánlivě okrajová společenská témata jako plastická chirurgie nebo nekompromisní přístup k otázkám z moderní historie či současnosti I z toho je vidět, že německojazyčná kinematografie o přízeň publika dlouhodobě usiluje upřímností, otevřeností a důsledností," řekla mluvčí ČTK.

Devátý ročník festivalu podle ní uvede mrazivou, humornou i zpytující kolekci zhruba tří desítek snímků, a to od 15. do 19. října v pražských kinech Lucerna a Atlas a od 20. do 23. října v brněnských kinech Art a Scala. Opět půjde o novinky vybrané z tvorby německých, rakouských a švýcarských režisérů.

Lákadlem bude retrospektiva díla rakouského oscarového režiséra s německými kořeny Michaela Hanekeho, mistra nekompromisních pohledů do komplikovaných, znepokojivých a tmavých koutů lidské existence. Diváci se mohou těšit na jeho debutový snímek Sedmý kontinent, ceněnou Pianistku, kontroverzní Funny Games či adaptaci Kafkova Zámku.

"V pestré filmové nabídce nebudou chybět dokumenty včetně snímku o ikonické stavbě moderní architektury - brněnské Vile Tugendhat. Ve speciální sekci se objeví tituly vynikající po stránce estetické nebo tematické. Například zpracování bestselleru Pascala Merciera Noční vlak do Lisabonu. Na loňský úspěch naváže i sekce krátkometrážních snímků 300’ Shorts," dodala Čunderliková.

Osvědčeným klíčem pro výběr titulů je i ohlas kritiky a diváků na velkých mezinárodních festivalech nebo na prestižních národních filmových přehlídkách. Mnohovrstevnatý alpský western a zároveň strhující drama Temné údolí režiséra Andrease Prochasky získal po premiéře na letošním Berlinale Bavorskou filmovou cenu za nejlepší režii a v rámci Německých filmových cen bylo oceněno v osmi kategoriích. Velký divácký úspěch provází také Čas kanibalů, který je jakousi německou odpovědí na Vlka z Wall Streetu.

Více informací je na adrese www.dasfilmfest.cz. Festival tradičně spolupořádají Goethův institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace v Praze. Vstupenky budou v prodeji od počátku října.