"Díky varhaníkovi Jeanu-Pierrovi Leguaymu, jehož koncert je naplánovaný na 4. září, si české publikum bude moci poslechnout hudbu, která často zní v tomto slavném pařížském chrámu," uvedla ředitelka festivalu Irena Chřibková. Mezinárodně uznávaný nevidomý varhaník, skladatel a improvizátor posluchačům představí známé a méně známé francouzské autory, ale také svou vlastní skladbu a improvizační umění.

Mezinárodní varhanní festival se letos také připojil k projektu Rok české hudby. Ve svém programu a též v doprovodné výstavě připomene dílo českého varhanního virtuosa, pedagoga a skladatele Jiřího Reinbergera, od jehož narození uplynulo letos v dubnu 100 let. Na úvodním festivalovém koncertu dnes vystoupí poslední dva Reinbergerovi žáci - Josef Popelka a Josef Rafaja.

V srpnu se posluchači mohou těšit na Romantické varhany polského interpreta Waclawa Golonky, tajuplné Meccanicamente mladé slovenské varhanice Bernadetty Šuňanské nebo na neobvyklý program s názvem Co kdyby varhany tančily německého hudebníka Bernharda Marxe.

Zářijové festivalové koncerty budou mimo jiné patřit Argentinci Diegovi Innocenzimu, jenž v mohutných skladbách posluchačům představí varhany coby orchestr.

Svatojakubské varhany jsou se svými čtyřmi manuály, 92 znějícími rejstříky a 8277 píšťalami největší v Praze a druhé největší v České republice. Jejich zvukové spektrum lze přirovnat k velkému symfonickému orchestru s více jak 90 hudebníky. Původ nástroje spadá do počátku 18. století. Bližší informace o programu festivalu se nacházejí na www.auditeorganum.cz.