"Hodiny jsou už v péči restaurátora. Zpět na zámek by měly být nainstalovány na konci srpna, kdy by měly být hodiny již zprovozněny," uvedla kastelánka.

Veřejnou sbírku kvůli opravě nefunkčních hodin vyhlásila správa zámku loni v létě. Vybralo se přes 45.000 korun. Lidé přispívali na opravu hodin do kasiček, prostřednictvím účtu i darovacích smluv. Výtěžek sbírky pokryje zhruba třetinu nákladů. "Zbytek zaplatíme ze svého rozpočtu," doplnila kastelánka.

Stroj byl podle odborníků znečištěn starými mazivy. Měl funkční závady a nevyhovoval ani jeho elektromotor, který neměl nutné krytí pro půdní prostory. Věžní hodiny pocházejí z roku 1937 a jsou dílem Franze X. Beitela z Moravského Berouna. Ve své době byl hodinový stroj konstrukčně velmi na výši, protože sestrojení elektricky natahovaných hodin bylo tehdy ještě vzácné.

Státní zámek Jánský vrch v Javorníku byl v minulých letech rekonstruován. Zámek je jediným zpřístupněným památkovým objektem na Jesenicku, stojí na místě původního hradu z druhé poloviny 13. století. Na barokní zámek byl přestavěn za působení biskupa Schaffgotsche, který se na svém sídle obklopil významnými osobnostmi, především hudebníky. V roce 1769 povolal na zámek skladatele Karla Ditterse z Dittersdorfu a Jánský vrch se stal záhy střediskem hudebního života pro celé Slezsko.