V někdejší oranžérii zámku Clermont na březích Loiry, který si herec pořídil v roce 1967, už tři měsíce funguje "Louisovo muzeum". Na sté výročí narození někdejšího zámeckého pána bylo na slavnostní otevření tohoto místa pozváno 400 hostů, vesměs zanícených fanoušků.

Kupříkladu jeden z nich, Alexandre, dorazil přes celou Francii i s manželkou a dvěma dcerami, protože Funesovy filmy byly, jak říká, "celé moje mládí". Podle série komedií o četnících si po vzoru hlavního hrdiny dokonce koupil a opravil vozítko Citroën Méhari a pořídil si i kompletní četnickou uniformu.

"Jde o intimní slavnost, abychom udělali radost všem, kteří přispěli a pomohli s otevřením muzea," cituje agentura AFP Charlese Duringera, který stál u zrodu celého podniku. Muzeum původně sídlilo ve dvou vesnických pokojích, které nemohly stačit zájmu a náporu návštěvníků, a tak loni Duringer zahájil veřejnou sbírku, spjatou i s úvěrem a dary sponzorů, aby se muzeum mohlo usadit na zámku. Vysbíralo se 11.000 eur (asi 300.000 Kč). Přispěly dvě stovky lidí, vesměs z Francie, ale i z Německa, Belgie a ze Slovenska.

Jeden ze synů Louise de Funese, Olivier, který na filmovém plátnu hrál a zpíval po boku svého otce, neskrýval dojetí. "Zažil jsem neobyčejný okamžik. Můj otec, jeho duch, tu v muzeu znovu ožívá. Je to mimořádné," prohlásil.

Další muzeum spjaté s Funesem má vzniknout v četnické stanici v přímořském letovisku Saint Tropez na jihu Francie. U příležitosti nynějšího stého výročí narození tohoto francouzského herce to uvedl web francouzského listu Le Journal du Dimanche. Četnická stanice, kde sloužil filmový svérázný četník, je místem, které si turisté v Saint Tropez nejvíce fotografují.

Francouzský herec Louis de Funes se narodil 31. července 1914 na předměstí Paříže. Proslavily jej role ve filmech jako Oskar, Velký flám, Křidýlko nebo stehýnko, Grand restaurant pana Septima, Hibernatus či Jeden hot a druhý čehý a série bláznivých komedií o četnících ze Saint Tropez a o Fantomasovi. V České republice jeho popularitě napomohl vynikající dabing Františka Filipovského, který je podle některých fanoušků lepší než originál.

"Ztělesňuje to, co u nás máme nejméně rádi. Je autoritativním šéfíkem, špatným policajtem. Vším, co rádi nenávidíme," vysvětlila Sophie Adriansenová, která o herci napsala knihu. V době hercova úmrtí jí bylo šest měsíců, ale jeho herectvím je nadšena.