Organizátoři už myslí na příští rok. Jedenáctý ročník věnují Jiřímu Antonínu Bendovi, českému skladateli období klasicismu, jenž žil v letech 1722 až 1795. Ve festivalové produkci vznikne nová inscenace jeho singspielu Romeo a Julie, řekl ČTK Ludvík.

Právě vlastní operní produkce jsou specialitou znojemské přehlídky. Letos mezinárodní tým nastudoval komickou barokní operu Platée, jejímž autorem je francouzský operní inovátor Jean-Philippe Rameau. Čtvrteční premiéru sledovala zcela zaplněná jízdárna Louckého kláštera s kapacitou asi 700 míst.

Hudební festival Znojmo zahájil 9. července Říční koncert, na kterém zazněla Vltava Bedřicha Smetany, Dunaj Leoše Janáčka a ve světové premiéře také symfonická báseň Morava Vladimíra Franze. Na festival zavítal polský kvartet MozART Group nebo houslista Pavel Šporcl.

Tradiční operní recitál sopranistky Pavlíny Senić spojený s dobročinnou aukcí vynesl 186.496 korun. Peníze poslouží při opravách takzvané Andělské chodby zámku v Uherčicích na Znojemsku.

Znojemská přehlídka těží z vinařské tradice regionu. Každý festivalový koncert proto doprovází degustace vín místních vinařů. Zároveň se pořadatelé snaží objevovat v historickém centru Znojma i jeho okolí nové prostory pro festivalové akce.