"Dramaturgie střídá soubory domácí i zahraniční, přijíždějící ze zemí sousedních i exotických, proslavené i nově se objevující, v rádiích hrané i ty utajené, žánrově jednoznačné s nezařaditelnými, v Náměšti zdomácnělé s těmi, které budou mít nad Oslavou premiéru," řekl ČTK dramaturg Michal Schmidt. Ústředním festivalovým místem je jako každoročně zámecký park, v němž se odehraje největší část týdenní slavnosti.

Do něj se v neděli vypraví muzikantský a kejklířský průvod, který vyjde z náměstí a tím odstartuje tradiční divadelní den, pro letošek připravený Matějem Formanem jako Nedělní zahradní slavnost s řadou výtvarných a divadelních zastavení a kapelami.

Pondělí bude věnováno houslím, proto nebude chybět Jan Hrubý se spoluhráči, na něž naváže Kanaďanka April Verch a italská pětice I Liguriani. V úterý čeká návštěvníky tradiční Dámský den, byť zpěvačky a muzikantky budou mít velký prostor po celou dobu festivalu. Nebyly by to Folkové prázdniny, kdyby na ně nezavítal Hradišťan, ve středu představí své nové album Vteřiny křehké.

Čtvrteční program se jmenuje stejně jako celý 29. ročník festivalu: O nadějích. Přinesou je další, v posledních letech téměř tradiční účastníci, jimiž jsou Bezobratři z Brna a s nimi slovenská hvězda Jana Kirschner. Do Náměště se vrací s albem Moruša biela.

Pátek se ponese ve znamení Touhy, o které více vypoví skupina Kon Sira, v níž zpívají Kateřina Garcia a její sestra Barbora, dále trio mimořádných hudebnic Dorota Barová, Beata Hlavenková a Lenka Dusilová a na závěr američtí Cloud Cult.

K festivalu patří vedle tvůrčích dílen a seminářů mimo jiné i dvoudenní kolokvium hudebních vědců a publicistů či každodenní rozpravy o hudbě na Staré radnici. Podrobný program festivalu včetně doprovodných akcí najdou zájemci na webu.