"Je to průřez těmi nejpodstatnějšími a nejvýznamnějšími památkami. Dalším kritériem výběru bylo to, aby bylo možné je navštívit alespoň tak, že se k nim dá přijít a vidět je, pokud možno, celé," uvedl Urbánek. Podle něj existují i některé významnější památky, nejsou však dobře přístupné nebo si majitel pozornost turistů nepřeje.

Mapa obsahuje nevýrobní i výrobní objekty. Do první skupiny patří hasičské zbrojnice, vodárenské objekty, mosty, židovská lázeň mikve a zavlažovací a napájecí kanály. "Velmi zajímavý a málo známý je například kanál u Plchovic na Orlickoústecku, který je i kulturní památkou. Nechal jej vybudovat hrabě Kinský v polovině 19. století a po několika letech jej pronajal sedlákům. Je podzemní, má vnitřní průměr 310 centimetrů a bere vodu z Orlice. Při povodních v roce 1997 zachránil spodní část vesnice," řekl Urbánek.

Mezi výrobní objekty jsou zařazeny mlýny, pily a hamry, pivovary, sušárny lnu a ovoce, kovárny, lihovary, škrobárny a vápenky. V některých zůstala zachována i původní technologie, což je případ mlýna zvaného Betlém v Zálší na Orlickoústecku. Z jiných naopak zbyla jen torza, třeba z větrného mlýna u Příkrakova na Chrudimsku, který byl s vnějším průměrem 14 metrů jedním ze dvou největších větrných mlýnů v Čechách.