K centru přišlo před jeho otevřením množství lidí. Kosti slavného panovníka sice zhlédnout nemohli, ale k dispozici je maketa. Starosta Leicesteru Peter Soulsby pásku před vstupem přestřihl v 11:00.

Přízemí centra je věnováno historickým událostem souvisejícím s panovníkem, jehož smrt ukončila vládu dynastie Plantagenetů a válku růží mezi rody Yorků a Lancasterů. Richard III. byl posledním anglickým králem, který padl v bitvě.

Centrum také návštěvníkům přibližuje archeologické vykopávky, které vedly k nalezení ostatků, a také genetické testy provedené k identifikaci. "Reakce lidí je opravdu úžasná, lidem se líbí zejména hrob," sdělila mluvčí leicesterské radnice Debra Reynoldsová.

Nález kostry slavného krále, který se stal předobrazem jednoho z dramat Williama Shakespeara, vyvolal před dvěma lety doslova senzaci. Předtím se totiž mělo za to, že ostatky Richarda III., který zemřel v roce 1485 v bitvě u Bosworthu, jsou nenávratně ztracené.

Vědcům se za poslední dva roky podařilo na základě mnoha expertiz potvrdit pravost pozůstatků a zrekonstruovali podobu králova obličeje. I ta bude k vidění v návštěvnickém centru, které za čtyři miliony liber vzniklo poblíž místa nálezu. Samotná kostra bude příští rok pohřbena v nově vytvořené hrobce v leicesterské katedrále.

Turisté se budou muset spokojit s replikou místa nálezu a přesnou kopií nalezené kostry vytvořenou pomocí 3D tiskárny. K dalším lákadlům budou patřit interaktivní exponáty a videosekvence představující bitvu u Bosworthu. Provozovatelé předpokládají, že centrum přitáhne zhruba 100.000 návštěvníků za rok.