Jako první převezme cenu Greenaway, stane se tak v sobotu večer při slavnostním zahájení přehlídky. Následovat bude promítání posledního Greenawayova filmu Goltzius a společnost Pelikán. Režisér také v Hradišti uvede některé své filmy, připravil přednášku a zúčastní se zahájení výstavy svých kreseb k připravovanému filmu Ejzenštejn v Guanajuatu.

"Asi po patnácti letech bude předávána nová cena, s novým vizuálem. Greenaway bude první, kdo ji bude držet v ruce," podotkla Korená.

Při zakončení festivalu dostane cenu Bertrand Tavernier, který na světových festivalech nasbíral desítky cen. "Tavernier je autorem francouzských filmových klasik jakými jsou Hodinář od Svatého Pavla, Soudce a vrah či Smrt v přímém přenosu. Na letní filmové škole představí také svůj nejnovější film, ironickou politickou komedii Quai d´Orsay," uvedl dramaturg Jan Jílek. Josef Somr převezme cenu v pátek před uvedením digitalizované verze Ostře sledovaných vlaků.

Loni si z Hradiště odvezli ceny režisér polských historických velkofilmů Jerzy Hoffman, srbský režisér Goran Paskaljevič, režisér z Portugalska Pedro Costa, polský scénograf Allan Starski a zasloužilý člen filmového klubu v Písku Jan Starý. Přijet měla také legenda českého filmu Vojtěch Jasný, ze zdravotních důvodů nakonec nedorazil.

Letní filmová škola začala dnes, potrvá do 2. srpna. Nabídne téměř 300 filmů, jde o největší nesoutěžní filmový festival v zemi.