"Převážná část vzácné kolekce byla systematicky soustředěna během 20. let minulého století a představuje Quastovu miniaturistickou portrétní tvorbu ve všech jejich podobách," uvedl.

Návštěvníci tak uvidí práce od akvarelů a porcelánových desek s malebnými portréty měšťanů doby doznívajícího druhého rokoka přes přísné podobizny soudobých podnikatelů a umělcovy autoportréty až k precizně provedeným zmenšeným kopiím portrétů významných osobností podle děl vídeňských malířů.

Součástí výstavy je i úvod ke Quastově kolekci, v němž jsou zastoupeny všechny významné osobnosti tohoto uměleckého žánru. "Připravili jsme přehled od konce 18. století, protože právě první polovina 19. století je zlatou érou portrétní miniatury," uvedl Mergl. K vidění jsou díla vídeňských autorů zvučných jmen, například H. F. Fügera, J. R. Weixlbauma, E. Petera či A. Clarota, ale především také všichni přední čeští miniaturisté doby empíru a biedermeieru jako A. Bayer, J. Adámek, F. Maschek, J. Bekel, J. Zumsande či švihovský rodák A. Suchý.

Quast, od jehož narození letos uplyne 200 let, je podle Mergla osobností, jež zažila konec éry miniatur a malby na porcelánu. "Kolem poloviny 19. století totiž začala portrétní miniaturu nahrazovat fotografie. Například Quastovi synové byli jedni z prvních, kteří si pořídili fotografické ateliéry," uvedl Mergl.

Atraktivní pro návštěvníky je i seznámení se s lidmi, kteří jsou na portrétech zachyceni. Jde o příslušníky významných šlechtických rodů, ale také například o řadu měšťanů neznámých jmen.

Výstava potrvá do 12. října.