Současná podoba zámku vychází z přestavby v roce 1606, kdy byl sídlem Grynspeků. Obec zámek převzala v roce 1921, kdy byl šlechtě konfiskován majetek. Původní ráz stavby je ovlivněn opravami z posledních desetiletí. Jsou zde například plastová okna a plechová střecha, která byla původně mosazná. Obec s třímilionovým rozpočtem podle starosty nemá peníze na zásadní investice, ale bude usilovat o získání dotací na opravy, které by zámku pomohly vrátit jeho historickou podobu. "Chceme do obce přilákat turistický ruch," uvedl starosta.

Nejvzácnější částí zámku je dřevěný renesanční strop. Jsou na něm vyobrazeny postavy svatých, andělé a rostlinné motivy. V rámci dílčích oprav v zámku kromě dvou startovacích bytů vznikne i obřadní síň, která bude právě v místnosti s malovaným stropem.

V Sazené jsou také barokní mlýn a barokní most s pískovcovými sochami. Přímo uprostřed obce se nachází objekt československého předválečného opevnění, který je jednou měsíčně přístupný veřejnosti.

Ministerstvo kultury v prvním pololetí letošního roku 2014 prohlásilo za kulturní památku 43 staveb nebo jiných nemovitých objektů. Nejvíce, a to pět, jich je ve Středočeském kraji. Kromě Sazené to jsou toleranční modlitebna v Libenicích na Kolínsku, krucifix v Červených Janovicích na Kutnohorsku, kostel sv. Jana Křtitele ve Vlkově nad Lesy na Nymbursku a kaple Nanebevzetí Panny Marie v Rybníkách na Příbramsku. K 30. červnu 2014 bylo v Ústředním seznamu kulturních památek zapsáno 40.297 nemovitých kulturních památek, 47.262 movitých kulturních památek a 296 národních kulturních památek.

Sandra Bejšáková kš