Symbolickou poslední cihlu slovenského centra už dříve společně poklepali český prezident Miloš Zeman a tehdejší slovenský prezident Ivan Gašparovič. Na základě dohody obou hlav států hradily obě země rekonstrukci prostor rovným dílem. Pořadatelé nyní usilují o přítomnost nejvyšších politických představitelů i při otevření Slovenského domu.

Slovenský dům v Praze bude centrum otevřené česko-slovenským a slovenským aktivitám a institucím, řekl Skalský. Dramaturgii bude podle něj určovat programová rada složená z významných kulturních osobností a zástupců spolupracujících institucí.

Prakticky bude Slovenský dům obývat prostory na dvou podlažích secesního domu u náměstí Republiky na rohu ulic Soukenická a Revoluční. Prostory zahrnou multifunkční sál, který může sloužit divadlu, jako kinosál, učebna nebo pro společenské události, galerii, kancelářské prostory, knihovnu a archiv.

Čtyřicetiletý sochař Ondrej Zimka pochází z rodiny výtvarníka téhož jména a herečky a scenáristky Milky Zimkové. Zimka mladší vytvořil například sérii plastik inspirovaných ženskou figurou, ale transformovaných vojenskou technikou. Vytváří tak dvojice bomba-sexbomba nebo jaderná či ňaderná hlavice. Skulpturu Můj rodný kraj zase tvoří pahorky vyskládané z ženských prsou. Nejčastějším jeho materiálem je bronz.