Odměnili se také čtyřmi přídavky z filmů Alenka v říši divů, Piráti z Karibiku a dvakrát písní Dancing Queen od skupiny ABBA, kterou vstoje diváci doprovázeli potleskem a někteří i tancem.

Přehlídku, která nabídla koncerty různých žánrů přes opery, swing i jazz, letos zhlédlo podle pořadatelů rekordních 21 tisíc posluchačů. Pořádala se jak v české metropoli, tak v Kutné hoře.

Na dnešním koncertu zazněly hity například z filmů Střihoruký Edward, Kill Bill, Pianista, Trója nebo Batman. Sedmasedmdesátiletý Davis, autor hudby u snímků Francouzova milenka nebo Pýcha a předsudek, hned od začátku na sebe strhával pozornost. Je znám svou zálibou v extravaganci a ani dnes nezklamal. V první polovině nastoupil v avantgardním křiklavě zeleném obleku s potisky, ve druhé ho vyměnil za bíločervený. Vtipně ale uváděl i každou skladbu a třeba v písni z muzikálového komediálního filmu Mupeti si zazpíval s britskou mezzosopranistku Heather Shippovou. Ta svým znělým hlasem zaujala i v dalších sólech.

Letošní přehlídku hodnotí pořadatelé pozitivně, největší zájem vzbudil podle tiskového mluvčího festivalu Janise Sidovského hned zahajovací koncert Hollywoodská noc. Pořádal se na Václavském náměstí a sledovalo ho podle odhadů devět tisíc lidí. "Výraznou společenskou událostí pak byl speciální koncert Hudba Dannyho Elfmana z filmů Tima Burtona, který letošní Proms předznamenal na jaře, a pak show Natalie Coleová, jež vyprodala Státní operu Praha," uvedl Sidovský.

Festival netradičně uvedl také baletní exhibici primabaleríny Darii Klimentové. Doprovodné jazzové koncerty se konaly v "pohyblivém" klubu The Loop. Podle Sidovskkého patřil k nejúspěšnějším bluesový recitál zpěvačky Chiny Mosesové a večer Milana Lasici & Bratislava Hot Serenaders.

mrz vrk