Téměř hodinový dokument režiséra a scénáristy Vojtěcha Moravce mapuje poslední měsíc života slavného divadelního souboru. Promítání, které začíná ve 20:30, se jako jediná část programu uskuteční v historické budově divadla. "Bude to nejstarší a nejdražší kino ve střední Evropě, jak my říkáme. Místo Hynaisovy opony sjede bílé plátno a promítne se to přímo v hledišti," poznamenal zástupce ústeckého souboru.

Součástí dnešního programu na piazzetě je rovněž od 18:00 vystoupení hudební skupiny Petra Čtvrtníčka a Leoše Nohy Buzerant a poté koncert Xaviera Baumaxy. Celá akce na podporu ústeckého souboru začala 29. června a vyvrcholit má tuto neděli. "Návštěvnost roste postupně s lepšícím se počasím, přičemž větší zájem je vždy o večerní koncerty," uvedl Nuckolls. "Dalšími taháky byla představení s akrobacií na chůdách nebo například vystoupení básníků Jaromíra Typlta a Pavla Novotného, kteří předváděli Ursonatu Kurta Schwitterse. To se zastavovali i cizinci a přibíhali lidé od tramvají," popsal.

Spolek Činoherák Ústí chce navázat na tradici Činoherního divadla. To v Ústí nad Labem skončilo poté, co se nedohodlo s městem na způsobu financování své činnosti. Nyní spolek hraje na lodi Tajemství bratří Formanů, která kotví v ústecké části Vaňov. Pravděpodobně od září by mohl vystupovat v budově bývalého kina Hraničář v centru města.