"Vzhledem k Dvořákovi by nebylo dobré, abych na vystoupení před Vltavou, Moravou a Dunajem nějak "zaplaval"," řekl s úsměvem Šporcl na dnešním setkání s novináři v Praze.

Oblíbený houslista je patronem jubilejního 10. výročí festivalu ve Znojmě, který potrvá do 27. července a vedle hudby tradičně nabídne i degustace vín a doprovodný program. "Budu chodit na každý koncert a do každého sklípku," přiblížil své "patronské povinnosti" Šporcl, který se na pódiu festivalu představí ještě 13. července na koncertu My Violin Legends.

Úvodní koncert se světovou premiérou Franzovy symfonické básně Morava se uskuteční v jízdárně Louckého kláštera. "Franz také vzhledem k prezidentské kampani na Moravě pracoval tři roky. Bude mít čtyři části a objeví se v ní netradiční nástroje jako cimbál nebo plastové barely," sdělil dramaturg festivalu Roman Válek.

Dalšími lákadly letošního Hudebního festivalu Znojmo bude mimo jiné 16. července vystoupení polských hudebních komiků MozART Group a uvedení premiéry operního díla z vlastní produkce. Letošní stagiona pro diváky na 24. července připravuje komediální operu Platée z díla Jeana-Philippa Rameaua.

V úterý 15. července se uskuteční tradiční charitativní koncert na uherčickém zámku, který má ve své režii operní pěvkyně Pavlína Senić. Jako hosté vystoupí slovenský operní tenorista Miroslav Dvorský a herec Saša Rašilov. Nadžánrový charakter festivalu potvrdí v romantickém prostředí nádvoří Louckého kláštera 17. července jazzový pianista Karel Růžička se svým Quartetem. "Je to jedna z největších jazzových legend u nás. Jsem velmi rád, že nadšeně přijal naši výzvu, aby pro festival vytvořil crossover mezi českou vážnou hudbou a jazzovou muzikou. Šťastná náhoda je také to, že právě na léto vždy přijíždí jeho syn, který se svým otcem hrává v Quartetu," uvedl prezident festivalu Jiří Ludvík. Letošní desátý ročník bude věnován 350. výročí úmrtí francouzského skladatele Jean - Philipp Rameau a Roku české hudby. Jeho rozpočet přesahuje pět milionů korun, loni ho navštívilo celkem 13.000 lidí, z toho přibližně 8000 platících. Více informací se nachází na www.hudbaznojmo.cz.