"Na kralování se těším strašně moc," řekl ČTK nový kunovický král. "Musím se naučit jezdit na koni a kroj abych měl nachystaný," plánoval. Podle starostky Ivany Majíčkové nebylo letošní hledání krále vůbec obtížné. "Manželé Simanovi už se na to dlouho těšili a připravovali. Dlouho bylo plánované, že jejich Radovan bude v roce 2014 králem," uvedla Majíčková.

Radovanův bratr Ondřej byl králem v roce 2002. Rodina tak už ví, co ji čeká. "Máme rádi tradice, není to pro nás nic náročného," uvedla matka krále Blanka Simanová. Přípravy se prý od minula lišit nebudou. "Jsme velká rodina. Zveme příbuzné ze Slovenska i z Valašska, čekáme u nás kolem stovky lidí. Zkušenosti s občerstvením máme, měli jsme 15 let hospodu," dodala s úsměvem maminka.

Jízda králů se pojede v duchu letitých tradic, pořadatelé se ale snažili obohatit doprovodný program. "Náš král má kořeny na Slovensku i na Valašsku a žije na Slovácku, proto jsme na neděli na nádvoří Panského dvora připravili program nazvaný Královské kořeny, na kterém vystoupí soubory ze všech těchto oblastí," uvedla Majíčková. Slavnost obohatí i mužský sbor z Chorvatska, jehož tvorba je zapsána na seznam UNESCO. Kompletní program je na internetových stránkách radnice www.mesto-kunovice.cz.

Jízda králů se v Kunovicích koná jednou za dva roky. Naposledy se jela v roce 2012, kdy byla první Jízdou králů konanou po jejím zápisu na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Stejně jako tehdy pojede v původu už pošesté jako králův praporečník Milan Stašek, který je duší kunovické Jízdy králů.

Průvod bude mít podle něj 21 jezdců. Výzdoba na koně v podobě více než 34.000 růžiček je už hotová. Jezdci nyní trénují, aby se Jízda králů obešla bez problémů. "Kluci k tomu přistoupili zodpovědně," pochvaloval si Stašek. Družinu ještě čeká "aktualizace" oblíbených vyvolávek.

Týden po kunovické se pojede i Jízda králů ve Vlčnově, která se jediná koná každoročně. Letos se však tyto slavnosti v regionu uskuteční hned tři. V červenci královská družina projede i Hlukem, kde se Jízda králů koná jen jednou za tři roky. Už v neděli 4. května se ale všichni tři králové se svými družinami potkají na mši na poutním místě Svatý Antonínek na Hodonínsku.

Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Pochází zřejmě už z pohanských dob. Chlapci spolu soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.