Dny evropského filmu budou od 18. dubna pokračovat v Brně a pak v dalších městech v rámci regionálních ozvěn. Konkrétně v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Havířově a Plzni.

"Festival zahajoval snímek Dvojník, který natočil jako volnou adaptaci románu Fjodora Michajloviče Dostojevského režisér Richard Ayoade. Ten je známý především jako herec a komik, nezapomenutelný ajťák Moss ze seriálu IT Crowd. Snímek zaznamenal obrovskou účast v sálech zejména u britských občanů žijících v Praze. Podle nich je doma tento filmař velkou hvězdou," řekla ČTK ředitelka přehlídky Barbora Golatová.

Připomněla, že zahájení se zúčastnil režisér irského snímku Moře Stephen Brown. Dalším hostem byl režisér bulharského snímku Červenec Kiril Stankov. Bruno Forzani a Helene Cattetová, tvůrci belgického thrilleru Podivná barva slz tvého těla, navštívili festival ve druhé polovině. Slovenský dokument Sametoví teroristé představili režisér Ivan Ostrochovský a jeden z jeho aktérů Vladimír Hučín.

Speciální sekce festivalu pod názvem EuroCrime reaguje na současný proud evropských thrillerů a kriminálních filmů, jimž kraluje skandinávská produkce. Ukazuje však, že thrillery vznikají i ve zbytku Evropy. Podle mluvčí přehlídky Michaely Dvořákové se tato sekce setkala se zájmem filmových fanoušků. "Dalším filmem, který vyprodal sály Lucerny a Světozoru, byl i jeden z nejúspěšnějších německých filmů poslední doby nazvaný Oh Boy, který natočil Jan-Ole Gerster. Získal spoustu cen, mimo jiné i v roce 2012 na MFF v Bratislavě," řekla Dvořáková ČTK.

Sekce Národní liga nabídla filmy reprezentující své země v oscarovém klání. Jedním z nich byl rakouský snímek Zeď o ženě lapené v neviditelné pasti uprostřed alpských vrcholků.

Aktuální problémy současné Evropy reflektuje sekce K věci. Její obsah byl vybrán ve spolupráci se zastoupením Evropské komise v ČR a nabízí témata jako občanský aktivismus, integrace cizinců, sociální začleňování nebo vzdělávání a uplatnění studentů. Paleta témat je představena i s nadhledem a humorem. Platí to například o filmu Dlouhá cesta napříč balkánskou historií, ve kterém se dva spisovatelé z Chorvatska a Srbska vydávají na cestu po Balkáně a zkoumají svou společnou minulost, zažitou přítomnost i možnou budoucnost.

Festival je teprve v polovině, loni ho podle pořadatelů navštívilo 16.000 lidí. Letošní rozpočet činí přibližně 3,5 milionu korun.