Ocenění dnes převzali také zástupci Boskovic a Prahy 2. Dostali cenu ministryně pro místní rozvoj spojenou s odměnou 100.000 korun. Stejnou odměnu dostává i všech 14 krajských vítězů soutěže. V jubilejním 20. ročníku pořadatelé udělili také tři čestná uznání městům Kadaň, Kutná Hora a Prachatice, která v soutěži zvítězila dříve a stále vykazují vynikající péči o své památky.

Ceremoniál na Pražském hradě se koná tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se od roku 1983 slaví 18. dubna. Do soutěže se letos přihlásilo 51 měst. Chrudim titul získala napotřetí, v letech 2003 a 2012 byla ve finále.

"Vybavuji si situaci, kdy jsme v roce 2012 stáli na takovém pódiu v jihokorejském Soulu, kde jsme získali zlatou cenu za záchranu a regeneraci památky, kostela sv. Josefa, kterou jsme přebudovali na Muzeum barokních soch. Tato památka byla minulým režimem odsouzena k záhubě. ....V Soulu jsem si říkal: my jsme toho v té Chrudimi už udělali dost, už bychom se možná mohli na tu 'bednu' v rámci ČR dostat. Dneska jsme tam a já jsem tomu hrozně rád," řekl Řezníček, který je na chrudimské radnici již od roku 1990.

Muzeum barokních soch bylo v areálu bývalého kapucínského kláštera otevřeno v roce 2011, přestavba přišla na téměř 100 milionů korun, přes 40 procent uhradila dotace Evropské unie. Exponáty muzea zastupují fenomén východočeského sochařství závěru 17. a první poloviny 18. století, především díla Matyáše Bernarda Brauna a jeho následovníků Jiřího Františka Pacáka či Ignáce Rohrbacha.

Bývalý kostel se využívá i pro další účely, například pro koncerty, svatby, slavnostní setkání nebo předávání vysvědčení. Mimo to funguje uvnitř objektu malé 3D kino. Porota soutěže konstatovala, že opravy ve městě se provádějí citlivě, městská památková rezervace neztrácí svou charakteristickou atmosféru. Do ministerského programu regenerace byly loni zařazeny tři akce a státní dotace činila 675.000 korun.

Boskovice, které se do finále soutěže o historické město dostaly v roce 2004, lákají návštěvníky nejen na goticko-renesanční hrad nebo zámek s klasicistním skleníkem, ale také na řadu památek upomínající na tamní židovskou obec.

Praha 2 loni dokončila řadu let trvající opravu Havlíčkových sadů známých jako Grébovka. Práce stály skoro 389 milionů korun, radnice z této částky zaplatila přes 270 milionů, dalších 118 milionu získala z evropských fondů. Během let prošly rekonstrukcí nejen stavby Viniční altán, Pavilon či grotta, ale i vinice a parkové cesty.

Soutěž o Historické město roku pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj. Cena se udílí za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón vyhlašovaném ministerstvem kultury.