Kolářova výstava Ostatky Ráje zahrnuje koláže, objekty i poezii, která byla velkou součástí jeho experimentálního umění. Stal se jedním z nejznámějších a světově nejoceňovanějších českých umělců.

"První výstavu Jiřího Koláře u nás v Egon Schiele Art Centru jsme udělali v roce 1997. Letošní velká výstava je k jeho významnému výročí a zároveň jako rozloučení s ním," uvedla Jirmusová. "Jiří Kolář zemřel při povodních v roce 2002, v době, kdy jsme byli pod vodou, bez elektriky a bez informací, tu smutnou zprávu jsem se dověděla dokonce až po jeho pohřbu a celé ty roky to v sobě nesu jako neuzavřené," dodala.

Egon Schiele Art Centrum k této výstavě vydává nový katalog Jiřího Koláře se textem české výtvarnice Evy Prokopcové nazvaným Odpoledne s Kolářem.

Jiří Kolář se narodil v roce 1914, tedy za Rakousko-Uherska a i proto Egon Schiele Art Centrum vybralo pro další samostatné výstavy této sezóny české a rakouské výtvarníky. Další rozsáhlá výstava Čas v obrazech prezentuje dílo současného českého malíře, profesora Akademie výtvarného umění Jiřího Sopka.

Rakouské umění zastupuje známý rakouský výtvarník, profesor vídeňské Akademie výtvarných umění Gunter Damisch. Jeho expozice, zahrnující obrazy, objekty a grafiku, nese název Kosmologie. Čtvrtá výstava pak obsahuje díla absolventů pražské a vídeňské akademie z ateliérů Sopka a Damische.

Výstavy potrvají do 28. října.