Ohradu u muzea pořadatelé polepí deseti plochami s předtištěnými bublinami z komiksů a filmů Káji Saudka. K neúplným komiksovým panelům se postaví deset úspěšných komiksových kreslířů z České republiky a ze Slovenska. "Název happeningu Na zádech superdraka vychází ze Saudkova komiksu Arnal, jehož stejnojmenný hlavní hrdina se na zádech superdraka vydává vstříc novým dobrodružstvím. I my věříme, že naše komiksová ohrada bude dobrodružství s dobrým koncem," uvedl ředitel muzea Michal Soukup.

Akci muzeum připravuje za přispění olomouckého komiksového scenáristy Martina Šinkovského. "Myslím, že se podařilo zajistit skutečnou špičku českého komiksu. Karel Jerie loni vydal ceněný komiks Candide. TICHO 762 zase namaloval komiks Jak Masaryk vymyslel Československo, ke kterému napsal scénář Pavel Kosatík. A například Vojtěch Šeda a Václav Šlajch vytvořili komiksy do sborníku Ještě jsme ve válce," uvedl Šinkovský.

Kreslířům, kteří budou komiksové bubliny dokreslovat od 13:00 do 17:00, mohou kolemjdoucí zahrát na piano, které bylo přistěhováno z olomouckého hlavního vlakového nádraží. Hudební doprovod obstará i Jan Plíhal. Po skončení happeningu se účastníci přesunou na posezení do Jazz Tibet Clubu.

Na happening u ohrady naváže ve stejný den Filmová noc komiksu v kině Metropol. Organizátoři akce připravili pro diváky projekci tří filmů inspirovaných komiksem, a to českého Aloise Nebela a amerických snímků Avengers a 300: Bitva u Thermopyl. V sobotu na projekt naváže v Besedním sále Muzea moderního umění setkání 15 českých a slovenských komiksových odborníků. Jejich kolokvium je otevřené i veřejnosti.

Olomoucká výstava Hommage à Kája Saudek je zatím největší přehlídkou autorovy tvorby. Představuje Saudkovy legendární komiksy i jeho práce pro film a televizi, hudební a filmové plakáty a ilustrační a volnou malířskou tvorbou. Výstavu s 650 exponáty si už prohlédlo více než 12.000 lidí.

Alena Horáková dr