"Jsme rádi, že pozvání přijali. Diskuse s nimi o prezidentské volbě a jejím pozadí může být zajímavá," uvedl Čadík. Film totiž pojednává o tom, kterak se majitel reklamní agentury rozhodne udělat z bezvýznamného kandidáta vážného uchazeče o prezidentský úřad. Čadík také upozornil na to, že v Česku se bude vysílat verze s ostřejším koncem než na Slovensku. Slováci by prý takový konec hůře snášeli.

Pořadatelům se na pátý ročník festivalu, který potrvá od 26. února do 6. března, povedlo přilákat 30 hostů včetně zahraničních. "A to přesto, že jsme dlouho nevěděli, kolik budeme mít peněz a měli jen málo času na práci," zmínil Čadík, že milion od Jihomoravského kraje dostali pořadatelé až na sklonku loňského roku a pětimilionového příspěvku od Brna se vzdal. Důvodem byl netransparentní způsob zařazení do rozpočtu, který vyvolal nesouhlas představitelů nezávislé kulturní scény.

Na festivalu se představí například rakouský režisér Julian Pölsler, který zahájí projekci snímku Zeď, jenž dostal ocenění na festivalu v Berlíně. Z Rotterdamu oceněný snímek Můj pes Killer zase uvede mladá slovenská režisérka Mira Fornay.

Tento pátek organizátoři zařadí i mimořádnou projekci českého filmu Hořící keř, který získal Českého lva v 11 kategoriích. Diskuse po filmu se zúčastní oceněný scenárista Štěpán Hulík. Dalšími zajímavými hosty jsou například herec Ondřej Vetchý, srbský režisér Goran Marković či vnučka režisérky Věry Chytilové, která za ni převezme cenu za celoživotní přínos kinematografii.

I přes napjatý rozpočet Čadík věří tomu, že se příští ročníky uskuteční ve větším klidu. "Potřebujeme získat dlouhodobější podporu od města i od kraje. Festival může být světový, ale pracovat v takových podmínkách jako letos je vysilující. Věřím, že letošní ročník nebude poslední a na přípravě dalšího budeme moct pracovat celý rok," řekl Čadík.